Lithophane

Wat is een lithophane?

Een lithophane (uitgesproken als ‘lietoofeen’) is een geëtst of geboetseerde weergave in een dun laagje semi-transparant porselein. Door het porselein aan de achterzijde te belichten met een lichtbron wordt de weergave zichtbaar in grijstonen.

Dit is dus eigenlijk letterlijk tekenen met licht (fotografie: foto = licht, grafie = schrijven)

Een lithophane is een drie dimensionale weergave van een standaard foto, die afhankelijk van de gebruikte lichtbron, of lichtkleur verschillende gedaantes kan aannemen.

In de huidige tijd worden lithophanes vaak geproduceerd door 3D printers op basis van kunststof.

Pixxelz.nl kan uw foto zo bewerken zodat deze geoptimaliseerd wordt voor een lithophane en deze vervolgens in eigen studio ‘afdrukken’ op kunststof. Een aantal voorbeelden:

Gebogen lithophane met natuurlijk licht

Vlakke lithophane met kunstmatige (LED) verlichting

Voor meer informatie over de mogelijkheden van de door ons zelf in eigen huis gemaakte lithophanes kunt u opnemen via de contactpagina.

Historie

Het woord ‘lithophane’ is afgeleid uit de Griekse taal: ‘lithos’ betekent steen of rots en ‘phainein’ betekent verschijnen. Letterlijk betekent lithophane dus ‘verschijning in steen’.

In 1820 verschenen de eerste Europese lithophanes in Frankrijk en Duitsland

Men verwacht dat de oorsprong van lithophanes in China ligt, duizenden jaren voor de Tang Dynastie.

Lithophanes werden gemaakt door gespecialiseerde ambachtslui, gebaseerd op hete was op een glazen plaat. Op de plaatsen waar de was dunner werd uitgesneden ontstonden lichte plekken, dikkere was resulteerden in donkere plekken.

Reacties zijn gesloten.